Miért éppen Alpaka?


A farm ahol jártunk, egy családi vállalkozás volt 25-30 alpakából álló tenyészet, ahol a gyapjút is feldolgozták és a kisvárosi üzletükben már késztermékként árulták.

Kíváncsivá tettek, vásároltunk alpaka gyapjúból készült pulóvert és takarót, amiket a mai napig nagyon szeretünk használni. Az alpakából készült termékek könnyűek, 100% allergia mentesek, lágy tapintásúak és rendkívül melegek. 

2008-ban vásároltuk az első alpakánkat, amely a Seholsziget Élménypark állatsimogatójába került a lámáink mellé. A vele való foglalkozás során egyre jobban előjöttek számunkra értékei, melyek arra ösztönöztek bennünket, hogy tovább fejlesszük az állományt. 

2007-ben jártunk Ausztráliában és ott találkoztunk először e kedves, szeretni való állatokkal. Már akkor jó volt tapasztalni, hogy milyen kíváncsiak az emberek felé, de egyben nagyon félénkek is. 

Komoly döntést hoztunk 2015. évben, belevágtunk az alpakák tenyésztésébe, hogy a saját nevelésű alpakáinkkal tudjunk látogatóink felé szolgálni különféle programokkal. (Pl. ismerkedés az alpakákkal, ismerkedés önmagunkkal az alpakákon keresztül...).

6 csodálatos alpakát vásároltunk Németországból, ebből 2 csődör és 4 kanca volt és általuk elkezdődött egy folyamatos tanulás. Jelenleg 11 alpaka tartozik a farm lakóihoz. 

Tenyésztési céljaink

 

Egészséges, boldog, kiegyensúlyozott és megfelelő fizikai állapotú, finom sűrű szálú gyapjúval rendelkező alpakák kitenyésztése.
Mindegyik alpaka egy külön egyéniség, mint pl. kifejezetten figyelmes, érdeklődő főleg a kicsi gyerekek felé, vagy mohó az evésben, őt nagyon lehet motiválni az étellel...

Általában véve minél intelligensebb egy állat, annál inkább van "egyénisége" - John Vaillant

Ennek érdekében fontos a napi rendszeres foglalkozás, ami által elnyerjük a bizalmukat. Fontos egy olyan állatorvos aki elkötelezett az alpakák egészsége iránt. Takarmányozás során a megfelelő vitamin pótlások, a megfelelő időben történő nyírás lehetőleg március végétől április közepéig. Körmölés illetve fogreszelés (ha szükséges).

  • Facebook
  • Instagram